
Bij het realiseren van jouw droomhuis of bedrijfspand komt meer kijken dan alleen een mooi ontwerp. Het hele traject, van een eerste visie tot het moment waarop je de sleutel in handen hebt, vraagt om doordachte keuzes en nauwe samenwerking met diverse specialisten. Dit blog biedt een overzicht van het volledige ontwerpproces en de stappen die jou naar een succesvolle realisatie van jouw nieuwbouwproject leiden.
Van Visie naar ontwerp
Een krachtig ontwerp vormt de basis van elk geslaagd nieuwbouwproject. Om jouw visie om te zetten in een praktisch én esthetisch ontwerp, is het inschakelen van een architect een verstandige eerste stap. Een architect maakt een ontwerp dat niet alleen voldoet aan jouw wensen, maar ook rekening houdt met de omgeving, de eisen van de welstandcommissie, en de functies van de ruimtes die je nodig hebt. Bovendien zorgt hij voor een harmonieus geheel door het gebruik van materialen en vormen die bij jouw stijl passen. Wanneer het ontwerp klaar is en volledig aan jouw verwachtingen voldoet, wordt het ingediend voor een vooroverleg bij de gemeente. Ondertussen wordt er een kostenoverzicht opgesteld. Dit geeft je een eerste inzicht in de bouwkosten, zodat je een realistisch budget kunt opstellen en je project binnen jouw financiële mogelijkheden blijft.
Interieurontwerp en Installatietechniek
Naast de buitenkant van het pand is het ook belangrijk om goed na te denken over het interieur. Een architect kijkt meer naar de buitenkant en een interieurontwerper helpt je om jouw manier van leven of werken te vertalen naar de ruimtes binnen het pand. Daarbij kijkt hij of er eventueel nog aanpassingen nodig zijn om jouw wensen te realiseren. Misschien is het nodig om hiervoor toch nog een raam, deur of wand te verplaatsen. Dit is nu nog mogelijk omdat de definitieve vergunningsaanvraag nog niet is gedaan. Ook maakt de interieurontwerper een lichtplan. Op basis van het interieurontwerp kan de installatieadviseur aan de slag. Hij bepaalt waar water- en elektriciteitsaansluitingen moeten komen. Ook kijkt hij naar een duurzaam klimaatsysteem voor koeling en verwarming. Door nu al met details zoals leidingen en technische installaties rekening te houden, voorkom je later zichtbare kabels en buizen. Als er een tuinarchitect in deze fase wordt ingeschakeld, kan de installatieadviseur meteen rekening houden met water- en stroomvoorzieningen voor de tuin.
Vergunning en bouwfase
Na een positief resultaat van het vooroverleg kan het technische ontwerp worden uitgewerkt. Dit gedetailleerde ontwerp wordt ingediend voor de officiële vergunningsaanvraag. Zodra de vergunning is verleend, kan de bouw daadwerkelijk van start gaan. Tijdens de bouw moet er voortdurend worden afgestemd tussen de aannemer, installateur, interieurontwerper en andere betrokkenen. Een bouwmanager kan je helpen om dit proces soepel te laten verlopen. Hij coördineert de werkzaamheden en zorgt ervoor dat het project volgens planning en naar wens wordt uitgevoerd, zodat jij je niet druk hoeft te maken over de vele details die komen kijken bij een bouwproces. Het ontwerpen en realiseren van een nieuwbouwproject vereist veel belangrijke beslissingen, zowel voor als tijdens de bouw. Bij FONS. vind je een one-stop-shop waar alle benodigde expertise onder één dak samenkomt. Van ontwerp tot coördinatie, wij nemen het hele traject voor je uit handen, zodat jij zonder zorgen jouw nieuwe woning of bedrijfspand kunt betrekken.
Comments